6 september – Sao Miguel

Bloemenpracht op de ananasplantage

Vandaag bezoeken we Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren, waar ons schip tegen de ochtend aanlegt. We gaan van boord in Ponta Delgada, de hoofdstad van het eiland en meteen ook van de hele Azorenarchipel. Het is de modernste stad die we al gezien hebben op de Azoren, hoewel er ook een ouder traditioneel gedeelte is. Pas vier jaar geleden werd hier een volledig nieuwe haven gebouwd met een marina met vele terrasjes en shops. We rijden meteen richting het noorden van het eiland, waar we onderweg even stoppen aan een ananasplantage. De ananassen die op de Azoren worden geteeld hebben een cyclus van twee jaar. De oogst is dus niet zo

De opvallende kathedraal van Ribeira Grande

groot, maar ze zijn wel heerlijk lekker zoals we kunnen vaststellen, niets te maken met de exemplaren die we in onze supermarkten vinden. Het weer is zeer variabel vandaag. Om het kwartier lijkt de situatie te veranderen. Regen, dan weer zonneschijn, dan wat mist, maar dit alles bij aangename temperaturen. Verder in het noorden ligt Ribeira Grande, de tweede stad van het eiland. Onderweg passeren we ook theeplantages, de enigen die er in Europa te vinden zijn.  Vandaar is het niet ver naar de Pico do Ferro, waar we een prachtig zicht hebben op een oude vulkaan waarin een meer is ontstaan. Er is wat mist, maar dat belet niet dat we mooie foto’s kunnen nemen.  Het water is groengekleurd, wat voor een knap effect zorgt. De vallei van Furnas en het meer daar behoren tot de

Kratermeer bij Furnas

mooiste landschappen van het eiland. Een andere uitstap gaat trouwens naar Sete  Cidades, ook twee meren in een krater, de ene groen- en de andere blauwgekleurd. Maar daar hadden de excursisten minder geluk, want er hing een serieuze mist.

In het plaatsje Furna in de gelijknamige vallei richtte een Amerikaan in de 19eeeuw een botanische tuin in, en dat is nu Terra Nostra, een publiek park met hotel. Je vindt  er meer dan 3000 soorten bomen en struiken uit de hele wereld.  Het park heeft ook

Warmwatervijver in het park Terra Nostra

een vijver met warm ijzerhoudend water. Sommigen profiteren ervan om een duikje te nemen, terwijl de anderen het mooie landschapspark bezoeken met subtropische flora. Eén van de merkwaardigste natuurfenomenen op het eiland zijn de warme zwavel- en ijzerhoudende bronnen. Van ver zie je al de dampen opstijgen uit de verschillende bronnen, begeleid met de bekende geur van rotte eieren. Het ziet er dantesk uit, maar dan omgeven door het overweldigende groen en de vele bloemen die overal op Sao Miguel aanwezig zijn, vooral de gele gemberlelie en de belladonna’s,

Natuurlijke warmwaterbronnen

kleine roze bloemen die in de volksmond ook wel ‘jonge meisjes gaan naar school’ worden genoemd omdat ze in september in bloei staan. We zijn hier dus op het juiste moment.

Veldbioloog Boudewijn Goddeeris ging ook vandaag samen met heel wat passagiers op zoek naar walvissen en dolfijnen, maar spijtig genoeg bleek het niet zo’n exceptionele dag als gisteren op Faial, hoewel er toch genoeg dolfijnen zich uitsloofden om rond de bootjes gekke kunstjes te vertonen.

Als iedereen terug aan boord is, gaat bij het verlaten van Ponto Delgada rond 18 uur de Sail Awayparty van start met muziek op het dek met de Cinnamon Band & Sofystic Chic. Een opwarmertje voor de avondshow, waarin alle artiesten van de Athena aantreden. Een mooi afscheid aan de Azoren terwijl we koers zetten naar Madeira, het bloemeneiland.

Overal groeien wilde bloemen

 

 1. 07/09/2012 Van den Eynde Hilde

  Hallo Mai,
  Je zult je hart wel kunnen ophalen als plantenkenner, goed om mooie foto’s te maken.
  hier gaat alles zijn normale gangetje, ook op de Markt is niks nieuws.
  Het weer is hier overheerlijk, goed zo – voor het donkere seizoen begint.
  Ook lekkere ananas gegeten? Daarstraks appels en peren gekocht op den (of het) H.I.K. daar zullen we het hier wel meedoen zeker.
  Goede reis naar Madeira!
  Hilde

 2. 07/09/2012 Tom en Anouk

  Hoi Filip en Gunther,
  Blijkbaar veel schone natuur daar. De foto’s zijn prachtig. Alleen af en toe ook eens wat mannen in beeld nemen.
  Groeten uit het zonnige Belgie,
  Tom
  Pronostiek voor vanavond: Wales 2-Belgie 4

 3. 07/09/2012 marie-ghislaine

  Salut Cécile, remercie ton collègue pour ce compte-rendu particulièrement intéressant. Maintenant, je sais que les Açores font partie du continent européen et qu’on y cultive de succulents ananas ! Ici en Belgique, tout va bien : le temps est superbe et reste au beau fixe au moins jusqu’au weekend. Dans les rues de Bruxelles fleurissent les panneaux électoraux pour les prochaines élections communales : des visages déjà plus souriants les uns que les autres. Je n’ai pas de nouvelles d’Edouard mais je suppose que tout va bien. Tout à l’heure, j’ai vu Marianne chez maman. Elle avait passé la journée chez Elise et William. Le petit bout de choux change de jour en jour.
  Bon voyage en route vers Madeire. La suite au prochain numéro. Bises, M.Gh.

 4. 07/09/2012 Sabine Verschaeve

  Aan Dhr. en Mevr. Depre-Loose – Kajuit F/227 PA

  Dag Gilbertje en Robert,
  Mr. Claeys toonde mij deze avond hoe ik moest inloggen en daar zagen wij onze filmster staan op de site. Ik had blijkbaar een koppelteken vergeten te typen in het website-adres, en vandaar dat ik telkens op een verkeerde site terechtkwam. Zo te lezen en te zien aan mijn tweede moedertje op de mooie foto stellen jullie het heel goed. Ik ben reeds een week terug aan het werk geweest. Ja, wat vliegt de tijd toch snel. Wij hebben ook een heel mooie reis gehad, maar het was wel wat warm om te fietsen. Maar we hebben het overleefd en hebben ons geamuseerd. Ook Huta heeft enorm van de reis genoten. Ja, als madam maar mee is. Ze lag daar als een koningin in haar mand te genieten van de omgeving. Hoeveel hondjes hebben zo’n leven als zij? Geniet nog verder van jullie reis. Ik verlang toch om jullie terug te zien.
  Vele lieve groetjes en een dikke zoen vanwege Peter en Sabine.

 5. 08/09/2012 moniek

  kajuit F/227 PA
  Dag tante Gilberte en nonkel Robert. Blijkbaar wordt tante een vedette, je staat te pronken op een foto nabij een ananasplantage. Prachtig! Jullie zullen wel heel wat te vertellen hebben als ik zo deze reis aan ’t bekijken ben. Hier ook prachtig weer,’t is weekend, dus dat wordt genieten! Dolce far niente! Tot gauw.xx

 6. 09/09/2012 Paul Berghen

  Dag Gretel,
  Ik ben juist terug van een kort verblijf in Zeeuwsvlaanderen nl. Schouwen Duiveland. De moeite waard ! Prachtig weer, warm en zonnig, gehad.
  Ontving je beide SMS-jes. Zo te lezen is het tot hiertoe een prachtreis geweest maar schone liedjes duren niet lang. Binnenkort naar “home sweet home”..
  Groetjes en tot horens, Paul

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *