Dinsdag 3 juli-Tallinn, hoofdstad van Estland

Beste vrienden,

Een zeer goede vriendin die enkel zweert bij de architectuur uit vervlogen tijden, had ons al gewaarschuwd:”Als jullie ooitTallinnzullen bezoeken,zullen jullie er begeesterd vandaan komen!”.

Vanochtend, toen we de Athena verlieten, klonken haar woorden ons na in de oren en toen we de Wulfard-tagune poort voorbijliepen wisten we al dat ze niet had overdreven.

Hoe kunnen we er in slagen om Tallin te beschrijven? Hoe kunnen we een portret “schilderen” van al deze prachtige, eeuwenoude gebouwen met hun pistachegroene,  vanillegele, bonbonrose, lichtblauwe en baksteenrode gevels die de straten en stegen van Vanallin-de lage stad-omzomen en ook de kerken beschrijven die er met hun ui-vormige koepels uitzien als huwelijkstaarten?

Als U ooit de behoefte voelt om in onze voetstappen te treden, neem dan de Pikkstraat, klim op naar Toompea-de hoge stad-en vertoef een ogenblik in de schitterende Alexander Nevski kathedraal. Ga even zitten op een bankje van het Lossiplein, kijk naar de neoklassieke en middeleeuwse huizen om U heen. En daal daarna af naar het Raekojaplein met zijn vele gezellige cafés en restaurants.

Wie Tallinn bezoekt bevindt zich tegelijk in een vreemd gebied en op bekend terrein. Men vindt er plekjes die als twee druppels water lijken op onze Vlaamse steden en toch krijgt men het gevoel dat Rusland met zijn felle kleuren, zijn uitbundige architectuur en zijn hang naar het theatrale zeer dichtbij is.

Tallin wij houden van U en wij zullen steeds weer terugkeren om Uw schoonheid te loven. Morgen zijn we in Sint Petersburg maar weet dat U een perfecte aanzet bent geweest voor de pracht en praal die ons daar te wachten staat.

Barbara en René Stoeltie.

  1. 04/07/2012 blogallways

    test

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *