Donderdag, 5 juli 2012-Sint Petersburg

Beste vrienden,

Het feest gaat maar door en vandaag staat een bezoek aan het Hermitage Museum op de agenda, het keizerlijke winterpaleis, een gigantisch, barok gebouw van de hand van de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli dat zich schijnbaar eindeloos uitstrekt langs de Neva rivier en waarvan de groen en wit geschilderde gevel versierd is met groteske maskers. Catharina de Grote had een hekel aan dit paleis want ze vond het té barok en té ouderwets maar vandaag gaan we ons bij de tientallen duizenden bezoekers voegen die er, elke dag weer,  een andere mening op na houden.

Om negen uur is de massa die de schatten van het museum komt bekijken nog niet aangekomen en we bestijgen met onze groep medepassagiers en onze vriendelijke gids Anik de Ambassadeurstrap met zijn rijk vergulde, barokke ornamenten om op ontdekkingstocht te gaan langs de indrukwekkende verzameling meubelen, kroonluchters, beelden, kunstvoorwerpen en schilderijen waarvan het ene exemplaar nog belangrijker is als het andere. Visuele indigestie ? Ja ! Het syndroom van Stendhal ? Ja ! Maar de verzamelingen van het museum fascineren, verbazen en verrukken omdat ze meesterwerken bevatten van de hand van Rembrandt, Rubens,, van der Weyden, Goya, Velazquez en andere grote namen uit de geschiedenis van de schilderkunst.. Eén étage hoger zijn de zalen gevuld  met meesterwerken uit de voormalige verzameling van wijlen de Russische industriëel Choukine en we ontdekken daar wereldnamen als Renoir, Degas, Monet, Pissaro, Manet, Van Gogh, Gauguin, Matisse(« La Danse ») Picasso, Van Dongen, Léger, Marquet, Derain, Vlaminck etc.etc.etc.

Bij het buitenkomen worden we bijna onder de voet gelopen door een mensenmassa die ook haar aandeel van al deze schoonheid opeist en daarna maken we een boottocht langs de vele kanalen die de stad rijk is en stellen vast dat Sint Petersburg met zijn ettelijke paleizen nog veel mooier is als het vanaf het water wordt bewonderd.

Na een typisch Russische lunch in het restaurant Nikolaevsky, gevestigd in het voormalige palais van groothertog Nikolay Nikolayevich senior, brengt  Anik ons naar de Peter en Paul vesting waar we een ogenblik stilstaan bij het praalgraf van Peter de Grote en de simpele graven groeten van de ongelukkige laatste Tsaar Nikolaas II, zijn echtgenote, keizerin Alexandra, de Tsarevitch en hun dochters Olga, Maria, Tatiana en Anastasia.

Het is tijd om terug te gaan naar het schip. Tot ziens Sint Petersburg.Om19uur licht de Athena het anker en varen we richting Helsinki.Smakelijk eten en welterusten beste vrienden,

Barbara en René Stoeltie

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *