Maandag 9 juli 2012- Berlijn

Vijf uur ‘s ochtends

Beste vrienden,

Vannacht hebben we een lichte en enigszins onrustige slaap gehad want vandaag  hernieuwen we, in Uw gezelschap, de kennismaking met Berlijn waar we van 2001 tot 2004 hebben gewoond. Opeens hebben de woorden van het lied van de rasechte Berlijnse Marlene Dietrich, “Ich hab’ noch eine Koffer in Berlin” (vrij vertaald: “Ik heb nog een koffer vol herinneringen in Berlijn”)een geheel andere betekenis gekregen en we verlangen ernaar om weer langs de prachtige gebouwen te flaneren die “Unter den Linden” begrenzen, de vele kunstgalerijen te bezoeken, weer op te kijken naar de gedurfde eigentijdse bouwwerken, neer te strijken op een terrasje aan de Gendarmenmarkt en weer dat typische Berlijnse dialect te horen dat vol tederheid “Berliner Schnautze” wordt genoemd.

Vertrekkend van de haven van Warnemünde met de bus en in het gezelschap van onze All Ways begeleider Edouard en Henning, een student die het drie uur durende traject van Warnemünde naar Berlijn voorziet van het nodige(nederlandse) commentaar, komen we veilig aan in de hoofdstad alwaar het team wordt versterkt met Ben, onze Berlijn gids, een Nederlander die hier al vele jaren woont en ons met de nodige droge humor toelichting geeft over de verschillende bezienswaardigheden. In zijn gezelschap bezoeken we eerst West-Berlijn, rijden langs de luxe winkels die de Kurfürstendamm begrenzen en de vele ambassades en staan een ogenblik mijmerend stil bij de talrijke betonnen blokken die het Holocaust monument vormen en herinneren aan een gruwelijke tijd.

De volgende halte heet “Checkpoint Charlie” en al onze medepassagiers storten zich op de houten keet die omringd is door zandzakken en vroeger de overgang van West naar Oost bepaalde om zich te laten fotograferen met een figurant die zich vermomd heeft als Amerikaanse soldaat en fier de vlag met “stars and stripes” omklemt.

Helaas is Berlijn alweer een chaos van ingrijpende veranderingen. Een nieuwe metrolijn, de reconstructie van het Koninklijk Paleis, de restauratie van het Pergamon museum en de vele omleidingen naar aanleiding van het bezoek van de Poolse president maken ons het bezoek niet makkelijk en Ben troont ons mee naar een café aan de Potsdamer Platz en onder de futuristische paraplu van het Sony Center om daar een traditionele “currywurst” te verorberen.

Het bewonderen van de schitterende, klassieke architectuur van Berlijn, de prachtige bouwwerken opgericht tijdens de regering van Frederik de Grote en de meesterwerken gebouwd naar plannen van Karl Friedrich Schinkel gebeurt, gelukkig, vanuit een rondvaartboot en zodoende vermijden we de face-lift van de hoofdstad en een panorama van kranen en stellages.

Voordat we vertrekken maken we met z’n allen nog fotos van een overblijvend stuk muur dat door kunstenaars veelkleurig werd versierd en maken een bliksembezoek aan de Gendarmenmarkt. Dank U AllWays omdat U ons veilig naar de boot hebt teruggebracht en ons weer verwent met een gezellige sfeer en een smakelijk avondmaal. De Athene verdient ten volle haar bijnaam van “A home away from home”.

Een goed nacht beste vrienden en tot morgen,

Barbara en René Stoeltie

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *