Vrijdag 6 juli 2012-Helsinki

Beste vrienden,

De gedachte dat we vandaag de geboortestad van de componist Jean Sibelius zullen bezoeken is zeer inspirerend maar we hopen vurig dat het niet onder begeleiding van zijn sfeervolle “Valse triste” zal zijn dat weHelsinkizullen verkennen!

Na een uitgebreid ontbijt brengt onze bus Nummer 1 ons naar de Plaats van de Senaat die omzoomd wordt door fraaie neoklassieke monumenten die na een allesvernietigende brand vanaf  1816 werden gebouwd naar plannen van de architect Karl Ludwig Engel en worden gedomineerd door een verblindend witte kathedraal die op haar beurt bekroond wordt door bronzen koepels die zijn versierd met gouden sterren.

Helsinki is zeer rijk aan gebouwen in de Art Nouveau stijl en ons voertuig brengt ons naar een statige, residentiële wijk die rijk is aan huizen en villas uit dit tijdperk.Vanuit de verte ontwaren we het massieve en indrukwekkende Centraal Station dat eruit ziet als een kathedraal en werd ontworpen door de beroemde Finse architect Eliel Saarinen in de neoromantische stijl.

Vervolgens rijden we langs het  “Kiasma”, het Museum voor Hedendaagse Kunst, het parlementsgebouw dat de allure heeft van een griekse tempel en geheel is opgetrokken uit rood graniet en het Finlandia Complex dat het signatuur draagt van Alvar Aalto.

De grote verrassing van deze dag is het bezoek aan de ondergrondse kerk aan het Tempelliauko Plein die tussen 1968 en 1969 werd gebouwd volgens het ontwerp van Timo Suomalainen en Tuomo Suomalainen. De kerk bevindt zich in een uitgeholde rots uit het ijstijdperk en is bekroond door een koepel die werd bekleed met een22 kilometerlange, concentrische koperdraad en het is moeilijk om niet te worden overrompeld door de zeer beladen atmosfeer in deze fascinerende constructie die tegelijk een auditorium is met een perfectie acoustiek en een centrum voor religieuze beleving.

Helsinkiis gelegen op een schiereiland en de stad is aan drie kanten omringd door water.Langs de stranden en parken rijden is een waar genoegen en nadat we even stil hebben gestaan bij het Sibelius monument vervolgen we onze rondrit langs de voorname Esplandi en de gezellige markt aan de haven. Het is tijd omHelsinkite verlaten en op onze boot een smakelijke lunch te genieten die door onze chef alweer voortreffelijk werd bereid.

In de namiddag worden we getrakteerd op een demonstratie die door Erwin en Sam wordt toegelicht en laat zien hoe men kunstig groenten en fruit decoreert en daarna is het de beurt aan een muzikale quiz gepresenteerd door Sam en een medepassagier van de Athena, mevrouw Botte.

Vanavond beste vrienden is er een optreden in de Show Lounge van Ana en de Cinnamon Band, getiteld “Life is a cabaret” en na deze welgevulde dag nemen we afscheid van U voor vandaag.

Morgen zijn we inStockholmen we verheugen er ons op om een nieuw aspect te ontdekken van een metropool die ons al jaren meer dan vertrouwd is.

Tot morgen, beste vrienden,

Barbara en René Stoeltie

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *