Woensdag 4 juli 2012-Sint Petersburg

Beste vrienden,

Zeven uur ‘s ochtends

Sint Petersburg….eindelijk !

Al tientallen jaren puilt onze bibliotheek uit van boeken over de paleizen van Sint Petersburg en we hebben zoveel vrienden die terugkwamen van hun Rusland reis met een waterval van  wild-enthousiaste verhalen dat we stilaan de indruk hebben gekregen dat we de stad kennen als onze eigen broekzak. Eindelijk zal het ons gegund zijn om in het schitterende park van Petrodvorets te wandelen, langs de fonteinen en de vergulde beelden die de terrassen sieren en eindelijk zullen we het wonderlijke Pavlovsk zien en extatisch rondwandelen in de prachtig versierde zalen. Maar genoeg daarover….onze reisleider Edouard wenkt en het is tijd om te vertrekken naar Sint Petersburg….

Terwijl we richting Pavlovsk reden herinnerden we ons dat Tsaar Nicolaas II aan het einde van de 19e eeuw de opdracht had gegeven 4000 opnamen op glas te maken van het paleis en dat het gebouw daardoor gered kon worden. Pavlovsk was voor een belangrijk deel verwoest aan het einde van de Tweede Wereldoorlog et het zomerpaleis van Tsaar Paul I en zijn wederhelft keizerin Maria Feodorowna kon slechts worden opgebouwd doordat een aantal moedige mannen en vrouwen het meubilair veilig hadden verstopt en de beelden in het park hadden begraven. Vervolgens werd het paleis na de bevrijding weer in zijn vroegere glorie hersteld door een team uitzonderlijke vakwerklieden en wie door Pavlovsk wandelt zal van zaal tot zaal, van meubel tot meubel, van fresco tot fresco en van sculptuur tot sculptuur onder de indruk zijn van zoveel vastberadenheid om een erfgoed van de ondergang te redden.Het paleis, dat beseften we vandaag, is niet ouder dan driekwart eeuw en levert het bewijs dat de mens-als hij wil-nog steeds een architecturaal meesterwerk kan scheppen.

Na de lunch in het restaurant Summer Palace(een enorme, recente nabootsing van een barok gebouw dat zich op de weg naar Sint Petersburg bevindt) begaven we ons naar het paleis van Petrodvorets, een schitterend 18e eeuws gebouw met een imposante gevel in geel en wit en waarvan de watervallen versierd zijn met neoklassieke, zwaarvergulde beelden. Peter de Grote moet jaloers zijn geweest op de waterwerken van het kasteel van Marly om deze indrukwekkende fonteinen te verwezenlijken en het zal niemand verwonderen dat  we ons na deze dag van esthetische emoties naar de boot repten om uit te rusten en om ons mentaal en fysiek voor te bereiden op een tweede inspirerende dag in deze sprookjessstad.

Tot morgen beste vrienden,

Barbara en René Stoeltie

  1. 05/07/2012 Vandeghinste Nadine.

    Wel zo te lezen moet Sint-Petersburg de moeite waard zijn alle ik heb nog maar juist de commentaar van de eerste dag gelezen,veel mooie indrukken opgedaan om niet meer te vergeten! Gisteren zijn we met pa naar de optieker geweest maar hij kon ons niet direct verder helpen en hebben we nu voor de woensdag als jullie thuis komen een afspraak om 12h,daarna hebben lekkere mosseltjes verorbert in la Luna,het heeft pa gesmaakt! Veel groetjes uit Diegem.

  2. 05/07/2012 chris palmen

    Voor frans en noella, georges en annemie en al de andere geinteresseerden!!
    Heb eens op de blog gekeken en amai, het ziet er wel super uit! Jullie gaan als cultuurspecialisten terugkomen denk ik!! Geniet er nog maar goed van en profiteer van het mooie weer want hier is het niet veel soeps! 1 dagje mooi warm weer en dan weer zwoel en onweerachtig! Groetjes en tot vlug!!! chris

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *