Zaterdag 7 juli 2012-Stockholm

Met een zweem van nostalgie in zijn stem zong Charles Trenet ooit zijn « Revoir Paris » maar vandaag zullen wij « Revoir Stockholm » neuriën want ondanks het feit dat we het boek »Romantische landhuizen van Zweden » produceerden is de hoofdstad met haar vele bezienswaardigheden ons minder bekend.

Sinds het begin van onze reis zijn de weergoden ons gunstig geweest en vanaf het hoger gelegen eiland Södermalm openbaart het met zon overgoten panorama van Stockholm zich aan ons. Als we de Blekingegatan voorbijrijden worden we eraan herinnerd dat hier ooit ene Greta Gustaffson werd geboren die later de « goddelijke Greta Garbo » zou worden en als we afdalen naar de wijk Kungsholmen-« het eiland van de koning »-maken we ons eerste oponthoud bij het stadhuis waar gewoontegetrouw de Nobelprijs wordt uitgereikt.

Het « Stadhus » werd gebouwd in 1923 naar plannen van de architect Ragnar Ostberg en is een waar eerbetoon aan de « nationaal romantische stijl » die direct inspiratie put uit de Zweedse geschiedenis. In de majestueuze entree combineerde Ostberg rode baksteen en verschillende marmer en steensoorten met vergulde beelden en ornamenten en de grote ontvangsthal die bekleed is met een mozaiek waarin het goud overheerst, schittert als een met lovertjes bezette avondjapon.

Na een wandeling in de met beelden versierde tuin volgen we onze All Ways gids Mady tot aan het Koninklijk Paleis, een meesterlijk bouwwwerk van de hand van Nicodemus Tessin de Oudere en terwijl we door de weelderig versierde zalen lopen volgt onze groep sprakeloos de uitleg van de Franse, vrouwelijke gids.

Op een paar passen van het paleis ligt de eeuwenoude « hoge » stad, Gamla Stan, en het is moeilijk om weerstand te bieden aan de aantrekkingskracht van dit labyrinth van straatjes en steegjes en aan de lieflijke « Hansl en Gretl » huisjes waarvan de gevels geel en rose werden geschilderd.

Terug op de boot is de lunch(zoals gewoonlijk)voortreffelijk en na de maaltijd zet de bus ons af in het stadscentrum omdat we de nodige fotos zouden kunnen maken.Stockholmheeft inderdaad nog veel onbekende hoekjes voor ons in petto en als we langs de Strandvägen wandelen staat de camera constant in de aanslag. Ondertussen verwijlt onze groep op het eiland Djurgarden waar de restanten van het reusachtige gezonken schip,  de “Vasa” in een museum wordt bewaard en rond 22 uur vinden we elkaar terug bij het zwembad op het calypso dek voor een “Deck Party” met de Cinnamon Band, een vrolijke “Line” dans  en een zeer geslaagde barbecue. Wie zou durven te beweren dat de organistatie van All Ways er niet alles aan doet om de passagiers te verwennen?

Tot morgen, beste vrienden,

Barbara en René Stoeltie

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *