1 augustus – Molde

In Trondheim zaten we op het meest noordelijke punt van onze cruise en maakte de Athena rechtsomkeer richting Molde, het rozenstadje.  Dankzij een mild microklimaat bloeien er heel wat rozen en worden er aardbeien en ander fruit gekweekt. Helaas voelen we niet veel van dat klimaat want wanneer de Athena om 8 uur aanlegt, is het grijs en kil. Gelukkig voorspelt men geen regen zodat iedereen droog van boord kan voor een verkenning van stad en omgeving.

Molde telt ongeveer 25.000 inwoners en vervult als provinciehoofdstad een belangrijke centrumfunctie. Al honderden jaren is het een bekende toeristische bestemming. Keizer Wilhem II van Duitsland bv. ging ons voor en bracht hier zijn zeilvakanties door. Ook auteur Hendrik Ibsen vond hier inspiratie.

De stad heeft haar faam vooral te danken aan het schitterende panorama over de Romdalsfjord en de eeuwige sneeuwtoppen van meer dan 1800 m hoog aan de overkant. Niet voor niets worden ze de RomsdaalseAlpen genoemd. Wie de moeite wil doen kan er meer dan 200 bergtoppen tellen. Helaas hebben we die tijd niet want we bezoeken het bekende  Romsdal museum, een openluchtmuseum waarin Noorse huizen en levensstijl van Vikingtijd tot nu worden geëvoceerd.

Domkerk

Molde kwam niet ongeschonden uit de tweede wereldoorlog. Bombardementen verwoestten het centrum. Dat is o.a. de reden waarom er zo veel  mooie moderne gebouwen staan.  Aan het dorpsplein ligt het administratieve centrum met daarvoor een standbeeld van het rozenmeisje.  Vlakbij is een bezoek aan de Domkerk zeer de moeite waard. Het is een Lutheraans-protestantse kerk die uit 1957 dateert. Strak modern in beton van buiten maar heel sfeervol binnenin  door het licht dat door de glasramen speelt. In de Domkerk is ook een kruisbeeld te zien dat in de loop van de geschiedenis drie branden heeft overleefd. De zwarte brandsporen zijn nog duidelijk te merken.

Biodiversiteit

Rond koffietijd vaart de Athena weer af. Een goed moment om te gaan luisteren naar een voordracht van dr. Jackie Van Goethem over biodiversiteit. Een onderwerp dat perfect past bij een land waar zo respectvol met de natuur wordt omgegaan. Even geeft hij hoop met de vermelding dat sinds de jaren tachtig miljoenen nieuwe levensvormen werden ontdekt, maar snel zet hij ons weer met beide voeten op de grond: indien de mens met de natuur blijft omgaan zoals hij nu doet, dan zullen in 2025 20% van alle soorten verdwenen zijn en in 2050 nog eens 30%. Natuurbescherming, duurzaam gebruik van de grondstoffen en druk op de politici om hen tot actie te dwingen zijn dan ook dringend nodig.

Weemoedige fado

Muziek is het hoofdingrediënt van de avondactiviteiten. Eerst leiden Sam en Natalia een muzikale quiz en na het diner nodigt zangeres Ana ons uit voor een Fado-avond.  Romantische zielen genieten met volle teugen van dit sublieme concert van weemoedige Portugese volksmuziek. Misschien zorgt ook de wetenschap dat we stilaan naar het einde van de cruise gaan, voor extra droefenis. Morgen varen we naar Bergen, onze laatste halte voor thuiskomst.

 

 

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *