29 juli 2012 – Olden

Elke dag opnieuw worden we culinair verrast. Niet alleen zijn de diners pico bello maar ook de laatavond versnaperingen kunnen snoepers verleiden. Zo serveerde chef George gisterenavond een schitterend desserten buffet waar maar weinigen aan konden weerstaan.

Deze morgen is de zon opnieuw van de partij. We varen over rimpeloos water naar Olden. De lokale weerman voorspelt  15°. Olden is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Briksdal gletsjer. In elke reisgids staat deze trip met drie kruisjes aangeduid: niet te missen dus. Intussen gaat het leven aan boord rustig zijn gangetje. De gigantische puzzel van 2000 kleine stukjes waaraan iedereen kan meehelpen en die bij het vertrek een onmogelijke opgave leek, begint aardig volledig te geraken en we zijn nog maar halfweg!

Intussen test Claudine knappe koppen op hun kennis tijdens een quiz terwijl we wat later warm worden gemaakt voor een volgende cruise met de presentatie van het All-Ways programma voor 2013 met een nieuw schip en nieuwe routes. Het ziet er weer fantastisch uit!

500 km2 gletsjer

Elke dag denken we opnieuw: nu hebben we het mooiste wel gezien. En toch worden we altijd opnieuw verrast.  Het begint al indrukwekkend met een rit langs een ijsblauw meer dat naargelang de lichtinval steeds andere tinten krijgt. De weg heet niet voor niets ‘weg van de watervallen’. Aan beide zijden van het meer klatert het water meters diep naar beneden. Vanaf de parking tot aan de gletsjer is het drie kwartier fiks klimmen. De unieke natuur doet elke pijnscheut in de kuiten vergeten.

We wandelen langs een woest bruisende bergrivier en laten ons nat spatten door een krachtige waterval terwijl het verstuivende water een schitterende regenboog tekent.  Het is om stil van te worden!  Helaas worden we er op geregelde afstand aan herinnerd tot waar de gletsjer honderd jaar geleden reikte. Dan pas merk je wat de opwarming van de aarde in concreto betekent. 

Na een rotspartij nemen we een bocht naar links en dan staan we ineens voor die machtige ijspartij: een massa van liefst 500 km2. Aan de voet van de gletsjer heeft zich een diepblauw meer gevormd. De onderste ijsgrens ligt hier op iets meer dan 300 meter terwijl het hoogste punt tot 1900 meter reikt. Het is onbegrijpelijk dat onze kleinkinderen deze gletsjer wellicht niet meer zullen kunnen zien. 

Nu al is zijn staart afgebroken.  Aan het steeds versnellende tempo waarmee hij zich nu terugtrekt, zal het geen eeuwen meer duren voor hij helemaal is verdwenen.  De terugtocht verloopt een stuk makkelijker. De koffie en het uitgebreide desserten buffet dat ons beneden wacht, doet elke vermoeidheid verdwijnen.

Zwart-wit

Hebben we overdag van verschillende kleuren kunnen genieten, dan houden we het ’s avonds sober. Op het programma staat een diner in ‘zwart-wit’.  Iedereen heeft zijn deftig pak aangetrokken en het geheel ademt een sfeer uit van ‘le grand chic’.  Na zo’n avond hoort ook een afsluiting met klasse.

Die krijgen we hostess Annick, een professionele violiste, die in de showlounge het publiek tot tranenstoe in vervoering brengt.  Dit is een topdag geweest, maar we durven het niet meer hardop zeggen want morgen wacht Geiranger…

Rob

 

 

 1. 30/07/2012 blogallways

  Maria en Robert,
  Tot hiertoe niets dan schitterende dagen. Gisteren, zondag, naar de Briksdalgletsjer. Fantastisch uitzicht, indrukwekkende watervallen en de zon van de partij. Vandaag terug reuze zonnig weer en op 1500 meter zaten we in de sneeuw. We komen superlatieven te kort om alles te verwoorden. Groetjes van Suzy, René, Jorrit, Werner, Magda en Jo.

 2. 30/07/2012 blogallways

  Hallo Ann en Willy,
  Hartelijke verjaardagswensen voor Ivo, Jan, Tom en Luc vanuit Noorwegen. De reis is puur genieten. Guy en Gonda

 3. 30/07/2012 blogallways

  Van de koorafrichter tot de koortemmer
  Vermits commandante Rob het te druk heeft met de cha-cha-cha, de mérengue…etc en nog andere ‘zwaardere activiteiten’, hebben we nog niet gezongen. Er is wel een mooie kapel aan boord, voorzien van een orgeltje. Dus…jij kunt alvast volgend jaar daar een “neuneke” op spelen. Fantastische reis. Gezond eten en drinken. Een aanrader. Groetjes.

 4. 30/07/2012 blogallways

  Aan Noël en Marleen. Groeten van Nelly en Chris vanop onze prachtige boot. Heel mooie natuur, veel te veel eten en drank!

 5. 30/07/2012 blogallways

  Albertje, wij beleven hier heel de tijd een mooie vakantie. Noorwegen is zo prachtig en wij hebben nog altijd schitterend weer. Veel liefs. Ivonne en Theo.

 6. 31/07/2012 De Schepper Timothy

  Heb alle fotootjes bekenen en het ziet er zeker de moeite waard uit, prachtige natuur.
  Het ziet er niet al te warm uit maar dan mis je hier ook helemaal niets, integendeel.
  Hier is alles goed en tot binnenkort, geniet van de cruise!

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *