Andalsnes, vrijdag 20 juli 2012

Dag allemaal,

 

Toen wij het stadje Andalsnes binnenstoomden, begeleid door een schuchter straaltje zon, namen wij de weg naar de Trollenroute terwijl anderen de trein opstapten voor een panoramische rondrit.

 

Ons bezoek werd ingezet met typische Noorse verhalen en sagen : de trollen, magische wezens, spelen er een belangrijke rol in. Met de humeurige trollen weet men maar nooit, de ene keer zijn ze lief, de andere keer  blijft men best uit hun buurt.

 

 

Tegenwoordig staan de Trollen symbool voor Noorwegen en zijn ze derhalve een belangrijk toeristisch product geworden;  toch blijven zij innig verbonden met de schitterende Noorse  natuur. Men zegt bv dat steenlawines veroorzaakt werden door trollen die probeerden de dorpelingen om te brengen. Men beweert ook van hen dat zij allergisch zijn aan de zon die hen zou doen veranderen in steen of doen ontploffen.

 

Op de route passeerden we trouwens aan de voet van vier bergen die naar men beweert trollen zouden zijn …

De avond van het huwelijk van de trollenkoning met de trollenkoningin was de priester klaar om het huwelijk te voltrekken, maar het bruidsmeisje kwam maar niet opdagen. Ze was zo laat op de afspraak dat de zon al begon op te komen en hen alle vier in reusachtige stenen deed veranderen ! Aan de voet van deze bergen staat trouwens het enige verkeersbord ter wereld met de waarschuwing : “Opgelet voor de Trollen”. (De kwaliteit van de foto is niet zo best, maar foto’s nemen in een rijdende bus is niet zo evident …).

 

Toen al die verhaaltjes verteerd waren vervoegden wij de Trollenroute die ons tot een hoogte van 1800 m liet klimmen en konden wij ook de waterval langs de weg konden bewonderen. Deze  weg werd aangelegd in 1936 en is gesloten tijdens de wintermaanden omwille van de zware sneeuwval.

 

 

Op het plateau van de Trollenroute konden wij genieten van een schitterend uitzicht op de weg, de vallei en de waterval.

Na een korte wandeling bracht de bus ons naar de Trollenmuur. Dat is de hoogste klif in Europa (1.000 m hoog), een echte verticale muur. Het is niet te verbazen dat deze berg  moeilijk te beklimmen is. In 1965 hebben Engelse en Noorse bergbeklimmers toch twee  verschillende wegen gevonden om de berg te overwinnen. Zij moesten zelfs overnachten op deze steile wand, want de beklimming duurde verschillende dagen ! Vanaf 1980 werd de Trollenmuur een bevoorrechte plaats voor de beoefenaars van extreme sporten. Ontelbare parachutespringers  waagden er een sprong, totdat de Noorse autoriteiten in 1986 elke activiteit verboden omwille van de veiligheidsrisico’ s (6 doden in 6 jaar). Jammer genoeg konden wij de top niet zien omwille van de mist. Op een informatiepaneel konden wij de verschillende klimparcours volgen.

 

Terug aan boord was de thé dansant in de namiddag een ideale gelegenheid om hun beste beentje voor te zetten. De quiz over klassieke muziek was een denderend succes. Onze pianiste Antalia speelde stukjes klassieke muziek terwijl Marc de quiz presenteerde. ’s Avonds zong Paulo zijn mooiste liedjes en gaf Ana een Fadospektakel ten beste.

 

 

 

 

 

 

Tog morgen, voor onze laatste halte : Stavanger.

Marie-Noëlle

 

 1. 22/07/2012 michiels sonja

  lieve sonja en frans

  geniet nog van deze laatste dagen van jullie cruise

  hopelijk met heel veel zon
  sonj robert kathleen en den haru

 2. 22/07/2012 Marjan, Tom, Simon en Thomas

  Hey,
  denk dat jullie zag op de foto van de quiz. Hoe is het daar nog? Veel activiteiten, als ik het zo allemaal lees. Hier is de zon eindelijk beginnen schijnen, en hebben we een beetje een vakantiegevoel. De fietskar nog eens van onder het stof gehaald…
  Was een fijne zondag.
  Nog veel plezier, en tot binnenkort!
  Liefs

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *