Bergen, vrijdag 13 juli 2012

Dag allemaal,

Deze morgen is de Athena zoals gepland om 9 u aangekomen in Bergen, onze eerste aanlegplaats in Noorwegen. De stad zat onder een mistlaag, maar gelukkig regende het niet …

Bij het binnenvaren van de haven konden wij het schitterende landschap bewonderen terwijl wij genoten van een lekker ontbijt.

Eenmaal op vaste grond konden de passagiers vrij rondkuieren in de stad of meedoen aan de verschillende excursies. Deze keer gaan wij het echter hebben over de daguitstap. Deze begon met een fotostop van de waterval die men “bruidssluier” noemt. Tijdens de hele duur van de uitstap gaf onze gids, een Française die hier reeds 48 jaar woont, alle mogelijke informatie over wat wij graag wilden weten over Noorwegen en de omgeving van Bergen (economie, natuur, onderwijs, …)

Nadien konden wij een andere waterval, de Steindalsfossen, bewonderen. Je kan er achter lopen zonder nauwelijks nat te worden … Het landschap is fantastisch mooi, bergen en beboste hellingen, net een postkaart.

 

Terug in de autobus reden wij langs de boorden van de prachtige Hardangerfjord.

Volgens de gids is een fjord een zeearm die diep in het land dringt. In feite gaat het om zout water, maar door het smeltwater in de lente en de zware regenval komt er geleidelijk meer zoet water bij. De grootste fjord in Noorwegen is ongeveer 6.500 m breed ! De fjorden kunnen tot 1.600 m diep zijn !

Na enkele kilometers lieten wij de fjord links liggen en reden wij naar Voss waar een lekkere Noorse lunch op ons stond te wachten in hotel Fleischer.

Het hotel werd gebouwd in 1860 maar is jammer genoeg verschillende keren afgebrand. De laatste heropbouw werd gerealiseerd in 1888. In dit magnifieke kader konden wij zalm proeven die vlakbij gevangen werd. De export van zalm vormt de derde bron van inkomsten van het land !

 

 

 

 

 

 

Na deze lekkere lunch reden wij terug richting Bergen, waar wij konden rondwandelen met onze gids in de steegjes met de typische houten bestrating. Bergen is na Oslo de tweede belangrijkste stad in Noorwegen en was zelfs tussen 1200 en 1300 de Noorse hoofdstad. De straten in de oude wijken dateren trouwens uit het jaar 1100, zoals ook de kerk van de Heilige Maria die op dit ogenblik gerestaureerd wordt. Enkele gebouwen opgericht in 1702 staan nog steeds rechtop, zij het een beetje schots en scheef …  Het geheel werd opgenomen in het  Werelderfgoed van de Unesco. Bergen was indertijd gespecialiseerd in het drogen van vis. Van deze economische activiteit uit vervlogen dagen zijn er nog steeds sporen zichtbaar …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na dit boeiende bezoek ging iedereen tevreden terug aan boord om te luisteren naar het soloconcert van Paolo, onze Portugese zanger met zijn charmante stem.

Tot morgen!

Marie-Noëlle

Geen commentaren op dit moment.

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *