Stavanger, zaterdag 21 juli 2012

Dag allemaal,

Vandaag, nationale feestdag, werden wij gewekt op de tonen van ons volkslied.  Annick en Elsie waren in de weer met het maken van papieren bloemen in de nationale kleuren. Weer werden er  talrijke activiteiten georganiseerd, o.a.  stretching, “chairobics”, belottewedstrijd, een documentaire over Noorwegen, danslessen, bingo enz.

Na de middag bezochten wij Stavanger, de vierde belangrijkste stad van Noorwegen met 130.000  inwoners. Sinds begin jaren 70, is Stavanger ook de hoofdstad van petroleum. Er waren twee excursies voorzien : een op de boot en een met de bus.

Wie de bus koos zag bij de eerste halte de drie zwaarden gebruikt tijdens de slag van de Vikings. Het is op deze mytische plaats dat de regering van de eerste koning van Noorwegen, Harald,  van start ging in de jaren 800. Hij was de zoon van de koning die regeerde over de huidige regio van Oslo. Hij werd verliefd op de dochter van de koning van Bergen en vroeg haar ten huwelijk. De wispelturige jonge dame echter vond een koning die maar regeerde over één regio te min, zij wilde trouwen met een koning  die heerste over gans het land. Harald is dus, gedurende een tiental jaren, ten strijde getrokken om Noorwegen te veroveren. Het is pas in 872 dat hij op deze plaats, de slag tegen de koning van Stavanger won en vanaf dan regeerde over gans Noorwegen. Harald heeft bijgevolg toch zijn geliefde kunnen huwen…

 

 

De tweede halte bracht ons naar de reconstructie van een  typische boerderij die 1.500 jaar geleden in vlammen is opgegaan, ten tijde van het ijzertijdperk in Noorwegen. In klederdracht van toen, legde de “vrouw des huizes” ons uit hoe het leven van de boeren er indertijd aan toe ging. Wij zaten rond een haardvuur op dierenvellen en luisterden geboeid naar de Noorse verhalen (vertaald door onze gids). In die tijd aten zij vis, aardappelen, groenten, granen (Stavanger is een van de zeldzame streken waar landbouw mogelijk is) en hielden de dieren voor hun wol en melk. In die tijd waren de mannen dikwijls afwezig  om te jagen of handel te drijven in het buitenland (zij ruilden beren- en vossenpels voor goud,  glas enz.). Het was dus de vrouw die thuis het voor het zeggen had (een beetje zoals vandaag …).

 

 

Eens terug uit het verre verleden, hadden wij een mooi panoramisch zicht over Stavanger en omstreken, niet eens zo ver gelegen van de boerderij.

Terug in de stad, hebben wij de kathedraal van Stavanger bezocht die gebouwd werd in de Middeleeuwen (1125). Daarna konden wij wat kuieren in de zeer typische en kleurrijke oude stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eens op de boot was er volop ambiance dank zij het accordeonspel van Charles.

‘s Avonds zullen wij nog genieten van een tweede  “Variety show”, gebracht door alle artiesten van de boot. Allen gekleed in zwart, geel en rood …

Tot morgen, onze laatste dag op zee.

Marie-Noëlle

 

 1. 22/07/2012 blogallways

  21-07
  Aan de fam. De Decker
  Hallo, vandaag onze laatste uitstap in Stavanger. Voor het ogenblik regent het, maar hier verandert het soms snel.Alles OK. Morgen dan terug een ganse dag op zee en wij zijn terug…
  Vele groetjes
  Oma en Opa XX

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *