Tromso, woensdag 18 juli 2012

Dag allemaal,

Terwijl wij deze morgen aan het varen waren richting Tromso, hebben sommigen zich aan “chairobics” gewaagd met een van de danseressen van “Sophistic Chic»… Het gaat in feite over “aerobics” maar zittend op een stoel, kwestie van s’ morgens langzaam “in form” te geraken. Andere passagiers konden zich ontspannen door stretching met Elsie of  kozen voor tangolessen.

Om 13.30 arriveerden wij op het eiland Tromso in de stad met dezelfde naam. Drie verschillende excursies stonden op het programma: een rondrit in de stad met een bezoek aan het Polaria-centrum met o.a. een film geprojecteerd op een reuzenscherm van 255 graden over het leven in de poolstreken, gevolgd door een trip met de kabelbaan en in de namiddag een kennismaking met het leven in de wildernis. Het is over deze laatste excursie dat wij verder gaan praten.

Het is wenselijk eerst een beetje uitleg te geven om te begrijpen dat dit bezoek wel degelijk zinvol was. Tromso is nl. de hoofdplaats van het Noorden van Noorwegen en was lange tijd het vertrekpunt van verschillende poolexpedities. Vandaag geniet Tromso trouwens internationale erkenning voor zijn onderzoek over de Arctische gebieden.

De eerste stop leidde ons naar het poolmuseum waar wij, aan de hand van reconstructies, kennis konden maken met het leven van de jagers in de jaren 1800 tot begin 1900, op de Svalbard- archipel, dat zijn de eilanden gelegen tussen de Noordpool en het Noorse vasteland, waar het pakijs begint.

 

 

 

 

 

 

 

Eertijds was de jacht op zeehonden en walvissen niet zo strict gereglementeerd als nu. Walvissen mogen nu maar in drie landen bejaagd worden ( Noorwegen, Finland en Japan) waarbij strenge quota’ s gelden. De zeehondenhuiden werden indertijd geruild in Europa tegen graangewassen, zeer zeldzaam in Noorwegen want de aard van de grond laat weinig landbouw toe). Tegenwoordig mogen de huiden niet meer uitgevoerd worden. De Noren gebruiken die nu om warme kledij te maken, de stocks blijven echter aangroeien want men blijft de zeehond bejagen, anders zouden er niet veel meer vissen overblijven voor de vissers…

IJsberen en walrussen mogen absoluut niet meer gedood worden tenzij men zelf gevaar loopt (bewijs te leveren voor de rechtbank!). Op het einde van de 19de eeuw tot begin van de jaren 1900 was een zekere Rudy recordhouder van de jacht op ijsberen: hij schoot er nl. 713 in 27 seizoenen!

 

 

Na deze kennismaking met het Arctisch gebied, reden wij met de bus naar een kennel met meer dan 300 sledehonden. Uit de korte film die wij zagen bleek dat zij deelnemen aan een wedstrijd  in Alaska van zo’n  1.800 km in 10 dagen. Daar kan

de temperatuur dalen tot -50 graden! Om de poten van de honden te beschermen tijdens het lopen trekken de eigenaars hen een soort kous aan.

De huskies trekken ook de sleden om wintertochten te

maken met toeristen (9 maanden per jaar) tijdens de 3 zomermaanden mogen de honden uitrusten…

Sommigen hebben ook toevallig een bevalling kunnen zien en puppies van 4 weken oud in de arm nemen om ze te aaien. Hoe

lief!

Patrick van All Ways was tevreden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de terugweg reed de bus kilometerslang door een tunnel waarin tot onze verbazing verschillende ronde punten aangebracht waren.

Eenmaal terug aan boord gaf medepassagier Frans De Wever – getalenteerd pianospeler – een demonstratie van zijn kunnen.

Later op de avond gaven alle artiesten aanwezig op de boot (zangers, dansers, goochelaar…) ons een schitterende variétéshow ten beste.

Tot morgen, dan zitten zij een hele dag op zee.

Marie-Noëlle

 

 1. 19/07/2012 Sandra en Maud - Bellia Fargier

  Dag Jocelyne en Ria’tje,
  Aan de afbeeldingen te zien genieten jullie volop van de mooie dorpjes en wandelingen. Ik hoop dat alles goed gaat op de boot en dat je wat minder ziek bent? Hier gaat ook alles goed, maar wel onder de regen. vanaf zaterdag zou het moeten beteren. We zijn zeer benieuwd naar jullie verhaaltjes hoor!
  Dikke kusjes vanwege de meisjes, ps, onze oprit ziet er al anders uit hoor, hopelijk zal hij afgewerkt zijn tegen dat jullie bij ons passeren, bisoustjes

 2. 19/07/2012 Nieke

  Hallo mee ti’s yanis en brent

  Het was super leuk bij Ward we zijn er zelfs mogen blijven slapen en zijn in de jacuzzi geweest ! Onze valies staat ook al klaar morgen gaan we super vroeg slapen want we betrekken heel vroeg On de nacht. Je hebt precies grote ijsberen gezien op de foto’s te zien amuseer je nog wat en dikke knuffel van ons!

  Xxx Johan Tina Brent en yanis x

 3. 20/07/2012 Van Hoof Lisette/ Vluymans Rosa

  Zo te zien vermaken jullie precies wel goed en zul wel spijt hebben dat het voorbij is
  vandaag is het 20 juli 2012
  Groetjes van ons beide.
  Anny en Jean

 4. 20/07/2012 Van Hoof Lisette/ Vluymans Rosa

  Hopelijk hebben jullie het nog even naar jullie zin.
  Groetjes
  Anny en Jean

Laat hier uw bericht achter :

*verpliche velden

Contrôle anti-robots : veuillez remplir le champ ci-dessous avant de déposer votre avis *